Het is 23 juni 2016, in Groot-Brittannië wordt een referendum gehouden. Niet zomaar een referendum, een referendum over de Brexit, het verlaten van de Europese Unie. 52 procent stemt voor, 48 procent stemt tegen. De Brexit is een feit geworden.
Sinds 2016 houdt het heel Europa bezig, blijven we in de Europese Unie, of gaan we net als Groot-Brittannië weg. Willen we alles zelf gaan regelen ten opzichte van immigratie, economische zaken en handelspartners, of kiezen we voor zekerheid en blokvorming.
Er gaat veel geld naar de Europese Unie vanuit Nederland, heel veel zelfs, of zoals de Nexit voorstanders zeggen, te veel.
In 2014 bedroeg de bijdrage aan de Europese Unie 4.3 miljard euro, we kregen er 2.2 miljard euro aan Europese investeringen voor terug, vooral in de landbouw. In 2017 steeg de bijdrage zelfs naar 7.5 miljard euro bruto met 1.1 miljard euro Europese steun, er ging dus netto 6.4 miljard euro naar de Europese Unie. En vanaf 2018 zou dit 9.2 miljard euro bruto moeten worden. Dat is ongeveer 540 euro per Nederlander per jaar.
Nederland is de grootste nettobetaler van de Europese Unie, terwijl landen als Griekenland, Bulgarije, Roemenië en Slowakije bijna 4 keer zoveel aan investeringen krijgen als dat ze betalen.
De 540 euro per jaar die we dus betalen per jaar wordt geïnvesteerd in andere Europese landen waar we niks mee te maken hebben, terwijl er in Nederland zelf een tekort aan budget is in de zorg en het onderwijs. Het geld wat naar de Europese Unie gaat, had bijvoorbeeld ook in eigen land geïnvesteerd kunnen worden door het tekort van 244 miljoen euro in alleen al het onderwijs op te lossen.
Immigratie is het grootste bespreekpunt op de agenda van de Europese Unie dit jaar. Wat moeten we doen met alle vluchtelingen die vanuit Syrië en Afghanistan komen, en hoe gaan we deze verdelen onder de lidstaten van de Europese Unie?
In de Europese Unie is er veel verdeeldheid over de opvang, landen als Hongarije en Polen zitten niet te wachten op vluchtelingen en bouwen een hek om de vluchtelingenstroom tegen te houden. Nederland en bijvoorbeeld Duitsland krijgen veel meer vluchtelingen toegewezen dan bijvoorbeeld Slowakije en Griekenland.
De vluchtelingen worden verdeeld op basis van het Bruto Nationaal Product (BNP), waardoor arme landen veel minder vluchtelingen hoeven op te nemen terwijl ze bijvoorbeeld veel meer ruimte hebben. Veel landen zijn het hier niet over eens, we betalen ongelooflijk veel geld en krijgen er bijna niets voor terug, terwijl we wel de meeste vluchtelingen op moeten nemen in plaats van de landen die heel veel Europese subsidie krijgen voor bijvoorbeeld asielzoekerscentra en integratie mogelijkheden.
Door uit de Europese Unie te gaan krijgen we weer zelf controle over het asielbeleid, we kunnen zelf beter bepalen hoeveel vluchtelingen we op willen nemen in plaats van de Europese Unie die vanuit Brussel alleen maar naar het inkomen kijkt. Door weer zelfbestuur te krijgen kunnen we eventueel de grenzen sluiten en de vluchtelingenstroom helemaal stopzetten.
Ik ben voor de Nexit, als je ziet hoeveel geld we betalen als gewone Nederlander en er zo weinig voor terugkrijgen dan is er iets goed fout. We geven steeds meer van onze macht en onafhankelijkheid af aan de Europese Unie terwijl de meerderheid van de Nederlanders niet eens weet door wie de Europese Unie geleid wordt.
Bij het ontstaan van de Europese grondwet in 2005 was zelfs de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen de grondwet met 61.5% tegen en 38.5% voor, eigenlijk was de Europese Unie dus al vanaf het begin gedoemd om te mislukken.
Elke maand verhuist het Europees parlement van Brussel naar Straatsburg, met een kostenplaatje van 200 miljoen per jaar, exclusief reiskosten van de 751 Europarlementariërs. 200 miljoen euro weggegooid geld, Nederland betaalt hier 9.8 miljoen euro aan mee. Dit geld had ook gewoon in Nederland geïnvesteerd kunnen worden.
We zien dat bijvoorbeeld Zwitserland en Noorwegen zich ook prima redden zonder lid te zijn van de Europese Unie, door te samenwerken met Europese landen door verdragen. Nederland kan hier een voorbeeld aan nemen, 9.2 miljard euro besparen per jaar en toch handel voeren met Europese landen zonder problemen.
Ook is de Europese Unie een machtsconcentratie, de gewone burger heeft bijna geen inspraak waarbij het Europees Parlement bijna geen macht heeft, maar de door het Europees Parlement gekozen ministers in de Europese commissie de beslissingen nemen.
Het is afwachten hoe de Brexit afloopt voor Groot-Brittannië, als dit goed gaat, dan zie ik geen reden om niet te volgen en een Nexit definitief te maken.
Leon, Zweden is in tegenstelling tot Zwitserland en Noorwegen, wél lid van de EU.